Kontaktløs betaling har virkelig tatt av etter at de første betalingsformidlerne lanserte det for snart ti år siden. Den gang kunne var det kun utvalgte butikker og kort som støttet det, men i dag kan man betale kontaktløst på alt fra buss til baren på festivalen.
Betalingskaos på festival
Enhver populær festival har en lang ølkø til alle døgnets tider. Det er klart at både kontantbetaling og betaling med vanlige bankkort ikke er effektivt nok når så mange skal serveres samtidig. Normen de siste ti årene har vært å implementere et eget betalingssystem med forhåndsbetalte kontantkort som fylles opp ved egne maskiner eller skranker i festivalens inngang. En god idé som manglet litt på gjennomføringen. For det første flyttet man bare køen fra et sted til et annet. Festivalgjengerne ville fortsatt betale med kort og kontant, og de lange køene for å fylle på kontantkortene var et irritasjonsmoment for mange. I tillegg opplevde man ofte at kortene ikke fungerte som de skulle, og dersom man hadde penger igjen på kortet etter festivalen var over måtte man selv be om å få pengene tilbake.
Kontaktløs betaling er smidig og billig
Kontaktløs betaling baserer seg på NFC-teknologien. I korte trekk betyr dette at bankkortet, mobilen eller smartklokken inneholder en liten databrikke som kan programmeres med kryptert data som gir tilgang til å trekke penger fra kontoen din. Denne brikken aktiveres når du holder den nærme en betalingsterminal som også benytter seg av NFC-teknologi. I dag finnes slike brikker i de fleste smarttelefoner, og de kan derfor benyttes til å betale med der det støttes. Det er derfor svært smidig og rimelig for festivaler å innføre slike system. Betalingen godkjennes langt raskere enn ved en tradisjonell kortbetaling og det er enklere for både selger og kjøper. Du må likevel passe på at du har nok penger disponibelt på kontoen, noe https://www.centum.no kan hjelpe deg med.
Det er tydelig at dette har slått an hos kundene. Øyafestivalen i 2018 brøt alle rekorder for såkalt “tæpping” hvor hele 60% av alle kjøp ble gjort med kontaktløs betaling. Det er forventet at dette kommer til å vokse i årene som kommer. Betalingsformidleren BankAxept regner med at i 2024 vil åtte av ti betalinger utføres ved hjelp av en eller annen form for kontaktløs betaling. Enten det er via smartklokke, smarttelefon eller et bankkort.
Siden de fleste kontaktløse betalinger ikke benytter seg av PIN-kode eller en annen form sikring for å godkjenne en betaling er de fleste terminaler begrenset til 200 kroner per kjøp. Enkelte banker støtter godkjenning via TouchID eller andre sikkerhetsløsninger via smarttelefonen. Det er fortsatt sikkerhetsutfordringer som må løses før kontaktløs betaling kan erstatte tradisjonelle bankkort, men det skjer mye på Finetech og innovasjonsfronten som vil hjelpe med dette.