Blog

Vinterfestivaler i Nord-Norge

Folk flest tenker nok på sol og sommer når de tenker på festival. Det kan virke som det er en festival i hver lille bygd i landet mellom juni og august. Selvfølgelig vil vi feire lyset og varmen i den årstiden.

Men visste du at det er mange festivaler på vinteren også? Flere byer i Nord-Norge har spennende arrangementer i mørketiden. En studie gjennomført ved UiT Norges Arktiske Universitet viser at folk i Nord-Norge har en mer positiv innstilling til vinteren enn de sørpå. En av grunnene kan være fordi de samles sammen og koser seg. Her er noen av festivalene hvor du kan være med å feire kulden og mørket:

Svalbard Mørketidsblues

Siden øygruppen ligger så langt nord, starter mørketiden på Svalbard allerede i oktober. Dette er en periode der solen ikke går over horisonten. Dermed blir dagene veldig mørke. Longyearbyen ser faktisk ikke sollys igjen før i midten av februar.

For å markere inngangen til mørketiden finnes Svalbard Mørketidsblues. Festivalen har blitt arrangert årlig siden 2003. Valget av musikksjanger er ikke tilfeldig. I Nord-Norge er “blåtimen” et kjent kallenavn på det spesielle lyset man ser midt på dagen i mørketiden. Artister som har gjestet festivalen inkluderer:

  • Reidar Larsen
  • Jace Everett
  • Steinar Albrigtsen

Tromsø Internasjonale Filmfestival

TIFF er et av årets høydepunkter i Nord-Norges største by. Festivalen ble satt opp for første gang i 1991, nesten 30 år siden. Siden den gang har den vært populær både blant lokalbefolkningen og tilreisende. Nå er den faktisk Norges største filmfestival!

TIFF har et spesielt fokus på barn og unge. Hvert år er det gratis utekino for byens yngste borgere. Det er alltid kjempeartig, til tross for minusgradene. For har man bra klær, for eksempel fra nettbutikken kidsbrandstore.no, finnes det ikke dårlig vær. Etterpå kan man varme seg på en kopp kakao.

Vesterålen Skreifestival

Det årlige Lofotfisket har tradisjoner helt tilbake til vikingtiden. Fortsatt er det en stor inntektskilde for regionen. De siste ti årene har dette blitt feiret gjennom Vesterålen Skreifestival. Festivalen inkluderer konferanser for næringslivet, men det er også stort fokus på tilbud for barn og familier. Forrige års festival ble avsluttet med konsert av den nord-norske gitarkameraten Halvdan Sivertsen.

Borealis Vinterfestival

Hver mars måned er det liv og røre i Nordlysbyen. Alta er nemlig både startpunkt og målstrek for Europas lengste hundesledeløp, Finmmarksløpet. I den anledning arrangeres også Borealis Vinterfestival. Festivalen inkluderer både spennende musikk og filmvisninger. Alta sentrum blir også dekorert med flotte isskulpturer.

Internasjonal oppmerksomhet

Vintersesongen i Nord-Norge er for mange noe helt eget. Besøk av internasjonale turister øker år for år. Hvorfor ikke bli en del av trenden? Ved siden av spennende festivaler kan man også nyte unike naturopplevelser. Er du veldig heldig kan du se det sagnomsuste nordlyset. Ta turen nordover da vel!

Related Posts

You may like these post too

Føl deg på ditt beste på festival!

Ølfestivaler i Oslo

dot-blog